ÚJDONSÁG!

Egy hiánypótló oldal, segítség a nyulak színeivel kapcsolatban!

Az első magyar nyelvű táblázat, ami képekkel, színek, 

magyar és angol elnevezéseivel és 

(nemzetközi) genetiai kódokkal mutatja be a nyulak sokszínűségét!

KATTT ide: NYULAK SZÍNEI

 

KEZDŐ TENYÉSZTŐKNEK

 
 
Feltöltés alatt!
 

Gomba módra szaporodnak, évente legalább 15-20 új hobbi célra tartott nyuszis tenyészet jelenik meg. 

Ezek közt akad pár, aki komolyan rákészül, de a többsége csak a szándékkal de még a legalapvetőbb tudással sem rendelkezik. 

Jobban ért a honlapkészítéshez, mint a nyuszik TENYÉSZTÉSÉHEZ. 

Igen, a nagybetűs tenyésztésre gondoltam és nem a szaporítására. A kettő nem ugyanaz. Sokan hiszik, hogy nem kell hozzá tudás, csak egy bak és egy nőstény nyúl.

Ezzel a kis írással szeretnék az elindulásban segíteni, amikor még csak a szándék van meg.

 

Amikor elhatározod magad, hogy tenyésztesz gondold végig, hogy a megfelelő feltételek adottak-e.

Mekkora állományt szeretnél?

2 nyúllal nem lehet tenyészteni, csak szaporítani! Hamar beltenyésztés lenne. Te vennél olyan helyről nyulat, ahol annak az esélye jelentős, hogy rokonok a nyuszid ősei?

A nemek aránya akkor jó, ha minimum az egyharmada bak. Számold ki, hogy 1 bak 2 nőstény vagy 2 bak 2 nőstény stb. esetén hány generációig mehetsz bel- és rokontenyésztés nélkül!

Szükséged lesz a tenyészállományhoz nyuszinként 1 ketrecre (nem tartunk egy ketrecbe több nyulat!), plusz a szaporulathoz is, amikor leválasztod a piciket.

Gondolkozz el rajta, hogy honnan fogod a szénát, tápot és a gabonát beszerezni és milyen márkát fogsz használni. A legpraktikusabb a kisbálás széna, bár elég nehéz hozzájutni. A legolcsóbb a nagy körbálás, de annak a mozgatása, tárolása nem egyszerű.

Még egy fontos kérdés, hogy a használt alommal mit csinálsz? Lesz hol tárolni? (Egyébként kiváló komposzt alapanyag!)

Értesz a nyúltartáshoz?

Szinte senki se úgy kezdi, hogy ért hozzá, de meg lehet, meg KELL tanulni. Az okos előre tanul és nem a saját illetve a nyulak kárán teszi ezt! 

Sokan abból a mondásból indulnak ki, hogy „szaporodnak mint a nyulak”.

Ez a normál testű nyuszikra és a vadon élőkre sokkal igazabb, mint a minikre.

De nézzük meg először is a nagyokat, hogy miért is szaporodnak annyira?! Mert kevesen élik meg a felnőtt kort.

A ragadozók és betegségek rendesen tizedelik őket. Mivel ők zsákmány állatok, titkolniuk kell a betegséget, nehogy a ragadozók őket akarják elkapni. Sokszor ezt olyan jól csinálják, hogy mire észrevesszük, hogy gond van, már késő, menthetetlen a nyuszi.

Ezért is nagyon fontos érteni a nyulakhoz és a betegségeikhez, hogy időbe felismerjük és helyes kezelést kapjanak! Az alapokat könyvekből, netes írásokból nagyon jól el lehet sajátítani.

Mindenkinek ajánlom, hogy olvasson utána! Sok bosszúságtól kíméli meg magát.

Ha ezeken túlvagyunk, a következő kérdés, hogy milyen fajta legyen.

Mire kell? (Hús, prém, kedvenc.)

Személy szerint a fajtatiszta nyuszik párján állok. Ha a hústermelés a cél mindig az a legjobb, amit erre a célra nemesítettek ki, de ebben az esetben sokszor a tartási körülményeket is figyelembe kell venni a fajta kiválasztásakor. Tévhit, hogy az óriás nyúl a legjobb erre a célra! A húskihozatala messze alul múlja a pannon fehér vagy a hyla fajtákét.

 

Már most gondolj arra, hogy mikor nyaralni mentek, elutaztok ki fogja addig etetni, takarítani az állatokat. Olyan személyt keress, aki ért hozzájuk annyira, hogy felismerje, ha beteg a nyúl és el is tudja vinni orvoshoz, ha picik is vannak még fontosabb a hozzáértő ember!

 

Ha van rá lehetőséged, olyan állatorvost keress, aki egzotikus végzettségű, mert ők tanulták speciálisan a nyulakat is.

 

De, ha ezt olvasod valószínűleg a kedvtelésből tartott ,kistestű nyuszik felé kacsingatsz, ezért innentől már csak rájuk gondolva írok.

Törpe fajták:

- Mini kosorrú nyúl (Különböző szőrtípusokban létezik, szatén, kasmír, oroszlánfejű, rex, normál)

- Törpe kosorrú nyúl

- Színes törpe nyúl (Ezt szokták Holland törpének is hívni, mert a fajta onnan ered, de Magyarországon nem ez a hivatalos elnevezése!)

- Oroszlánfejű törpe nyúl (álló fülű)

- Teddy nyúl (Nagyon hasonlít a dupla oroszlánfejű génnel rendelkező nyuszikra, de ma már különálló fajtának ismerik el.)

- Törpe rex (álló fülű)

Törpe angóra nyúl

 

Mivel én kizárólag a mini kosorrú nyulakat tartom, továbbá már csak róluk fogok írni.

 

Mi a különbség a MINI és a TÖRPE kosorrú nyulak közt, kérdezik sokan. (Minden kosorrú nyúl lógó fülű és minden lógó fülű kosorrú!)

Nem feltétlenül a méretük alapján lehet megkülönböztetni őket.

Először is a törpe kosorrú nyúl elfogadott fajta, hivatalos súlya 1,5-2 kg közt van. Ideális az 1,7 kg, hivatalos származási lappal rendelkezhet! (Aki kiállításra akar járni, azt ezt a fajtát válassza!)

A mini kosorrú nyúl 1-1,7 kg közt van és NEM elfogadott fajta, ezért hivatalos magyar származási lappal NEM rendelkezhet!

Akkor mégis hogy lehet, hogy azzal kínálja sok tenyésztő?

Úgy, hogy maga vezeti az ősöket, ő készíti el a lapját, csak ezt „elfelejti” ráírni, közölni. (Tenyésztésre én is ilyet adok a nyuszikhoz, ük szülőkig visszavezetve,amennyiben ez lehetséges.)

   Amint látható, a súlyhatárok fedik egymást, sőt mindegyik fajta, bármely irányba át is lépheti ezeket a határokat. Így előfordulhat, hogy egy mini nagyobb mint egy törpe. Ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a mini kisebb fajta, mint a törpe.

Ami egy nagyon fontos különbség, hogy egy törpe soha nem fog törpe génnel rendelkezni! (Mini estében sem mindig, de erről később írok még.)

   Egy törpe és egy mini közt jelentős különbség van a külalakban is! Hogy érzékeltessem a különbséget beteszek két-két képet róluk!

 

TÖRPE

MINI

Hosszúkás, kevésbé kerek fej

Hosszú fül

Hosszabb test

Aránytalanul nagy, kerek fej

Rövid fül, alig az áll alá ér

Rövidült végtagok

Pupos háttartás

Forrás: https://petponder.com/how-to-raise-lop-eared-rabbit

Forrás: https://rabbitpedia.com/holland-lop/

Forrás: https://home.netspeed.com.au/reguli/colours.htm

Forrás: https://www.amysrabbitranch.com/Info-ColorGuide.html

 

Szaporodásukban is jelentős különbség van. A törpékre 4-6 fióka a jellemző fészkenként, míg a minik esetében 2-4 az átlag. A törpék fialásánál ritkábban lépnek fel komplikációk méretük és jellegükből adódóan.

  • Mini × Mini párosításból az utódok

25%-a peanut lesz, (Ezek a nyuszik mind a kettő szülőtől megkapták a törpe gént, ebből kifolyólag életképtelenek. A legtöbbjük 3 napig él, képtelen táplálkozni. Ritka esetben 5 hétig illetve még ritkábban 6 hónapos korig is elélhet, de tovább még ők se.)

25% fals mini (Nem rendelkezik törpe génnel.) 

50%  törpe génnel rendelkező mini kosorrú nyúl.

 

Következő, hogy honnan szerezzem be?

 

Ahogy a mondás is tartja: Nézd meg az anyját....”

   Nézd meg a szülőket, legalább fotón. Ha erre nincs lehetőség, akkor keress másik tenyésztőt.

De én még azt is ajánlanám, hogy nézd meg az egész állományt. Erre a felrakott fotók is bőven elegendők, hogy eldöntsd, hogy milyen minőségű nyuszikra számíthatsz, milyen tenyésztővel van dolgod. Mutatós, informatív honlap elkészítése pár nap, de egy jó állományú tenyészet létrehozása több éves munka! Ne dőlj be a csillogásnak! (Egyik általam nagyra tartott tenyésztők honlapjai sem a legprofibb kategóriába tartoznak. ;-))

  Tévhit: Elterjedt az a nézet, ha egy tenyésztő nem enged be, hogy megnézd az állományát, akkor az már nem rendes tenyésztő. Kezdő koromban én is ezt gondoltam. De több éves tapasztalat alapján már megértem őket, a nyulaim érdekében már én is ritkán engedek be idegen embereket.

Nagyon sok mininek hirdetett nyuszi mindenféle keverék vagy, ha nem is keverék de még se biztos, hogy az a forma lesz nagykorábban az a pici, bájos nyuszi amit szeretnél.

A nyusziknak származási lapjuk van és nem törzskönyvjük! Aki "törzskönyvvel" kínája a nyuszit, nagyon nincs tisztában velük.

   Csak olyat vegyél amihez van származási lap, legalább déd szülőkig. 

Sokan mondják, hogy azt ír rá a tenyésztő amit akar, hisz maga készíti azt! Ez igaz, én is találkoztam olyannal aki a törpét mininek tüntette fel. Remélem, csak tudatlanságból, mert azt hitte, hogy ami pici az mini. Bár az eredeti tenyésztője sose tartott miniket!

De ennek ellenére úgy gondolom, hogy a legtöbb hazai tenyésztőnek, aki komolyan tenyészt és nem csak szaporítgat, nem érdeke becsapni a vevőt. 

Egy vásári vagy kereskedésből beszerzett nyuszi esetén nem tudhatod, hogy fajtatiszta a nyuszi vagy sem, még akkor sem, ha kiállásra úgy néz ki mintha..... Egy pici nyúl esetében, egy kezdőnek még nehezebb eldöntenie ezt. 

   A távolság sose legyen szempont! Pici az ország! Ha megtalálod azt a nyuszit, tenyésztőt amire vágysz utazz inkább. Csak egyszer kell megtenni, de a nyuszi évekre szól.

   Miniknél nincs színtenyésztés, rájuk a következő gondolat nem érvényes:

 Ha mégis elfogadott fajtát választasz és komolyan gondolod a tenyésztést, akkor nem mindegy, hogy a szülőknek milyen a színük. A legjobb, ha megegyezik a piciével, de vannak megengedett sőt néha még ajánlott színkeverések is. Ennek járj utána. De, ha azt látod, hogy a fészekben van 6 nyuszi, és mind más színű, az legyen gyanús! Ha hivatalos származási lap is jár hozzá, akkor már nagyon nem lőhetsz mellé ami a színt illeti.

 

Az igazi nagybetűs tenyésztéshez kell egy rendes méretű állomány! Így nem csak a beltenyésztést lehet elkerülni, de egy félresikerült fészek után, le lehet szűrni a tapasztalatot, bátran ki lehet venni a tenyésztésből az esetlegesen rosszat örökítő egyedeket, hisz van helyette másik. Pár egyeddel rendelkező tenyésztő ezt  nem valószínű, hogy megteszi. Tisztelet a kivételnek! (Saját tapasztalat!)

Megtévesztő lehet, hogy sok nyula van, már-már túl sok, de ez több fajtából adódik össze.

Így igazából egyik fajtából sincs kellőszámú tenyészállománya, fenn áll a veszély, hogy nem kívánt fajták közti keresztezést csinál. (Pl. álló fülű nyuszit tesz össze kosorrúval, amiből súlyos fogproblémás nyulak születhetnek.) Régi, komoly tenyésztők ezzel tisztában vannak, nem tesznek ilyet!

 

Nem szeretem, de meg kell tenni egy felelős tenyésztőnek:

Van, amikor kiderül egy nyúlról, hogy tenyésztésre alkalmatlan, mert nem kívánatos dolgokat örökít.

Tetszik vagy sem, ezeket nem szabad tovább szaporítani! Ilyen nem csak egy nem kívánt forma, rossz fültartás lehet, de sokkal komolyabb dolog is pl. rendellenes fogállás, fogtályog, agresszív viselkedés. Ha csak külalaki gondok vannak, de egészséges, normális a nyuszi, kedvencnek el lehet ajándékozni, de egészségügyi vagy viselkedés problémás nyulakra altatás vár. 

Személy szerint nem válalnám fel, hogy ingyen elvihető nyuszira a gazdi sok tíz ezret költsön, mert tályogot kell műteni vagy folyamatosan terrorizálja a családot agresszív viselkedésével. 

S mivel ezek az örökletes dolgok az utódjaian is nagy eséllyel ott vannak, még az utódokat is ki kell venni a tenyésztésből, bármely szép vagy jó vonalú a nyúl. 

Természetesen rejtett genetikai hibákért felelősséget egy tenyésztő sem tud vállani.

 

 

Pár szakkifejezés, amit jó, ha tudsz!

A nyúl ez egy FAJ.

A Mini kosorrú nyúl, Bécsi kék, Angol kosorrú nyúl stb. FAJTA.

Vagyis minden nyúl fajtiszta, hisz nem kecske az apja, de nem minden nyúl FAJTATISZTA, mert különböző fajtákat is keverhettek bele. Azonos fajták párosításakor FAJTATISZTA nyúlról beszélünk.

Az állatoknak nem nemük, hanem IVARUK van.

A kifejlett hímivarú nyúl neve BAKNYÚL.

A nőivarú kifejlett nyúl elnevezése NŐSTÉNY, fialás után ANYANYÚL.

A nőstény nyúl IVARZIK, nem búg, vagy tüzel.

Amikor kinézzük, hogy melyik nyúl legyen a nőstény párja, azt PÁROSÍTÁSNAK nevezzük.

Amikor összerakjuk őket, az pedig PÁROZTATÁS.

A vemhes anyanyúl FÉSZKET épít, FIALÁS vagy ELLÉS során FIÓKÁKat hoz a világra,

amelyek összessége az ALOM.

A nyúlfiókák elnevezése a fészek elhagyása után SZOPÓS NYÚL vagy KISNYÚL,

választás után VÁLASZTOTT NYÚLról beszélünk.

Ha a növendék tenyésztés céljából van nevelve, akkor TENYÉSZNÖVENDÉKről,

ivar szerint elkülönítve NÖVENDÉK BAK vagy NÖVENDÉK ANYA az állat elnevezése.

Ha a növendék tartásának hizlalás a célja, akkor HÍZÓNYÚL beszélünk.

Van még valami amit beleírnátok?

   Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1zi_ny%C3%BAl#H%C3%A1zi_ny%C3%BAl_elnevez%C3%A9se_ivar_%C3%A9s_%C3%A9letkor_szerint

 

KÖNYVAJÁNLÓ:

Dr. Holdas Sándor: Nyúltenyésztők kézikönyve (Antikváriumban, Vaterán fellelhető.)

 

LINKAJÁNLÓ:

https://www.medirabbit.com/HU/index_hu.htm (Orvosok által szerkesztett oldal több nyelven!)

 

TENYÉSZET AJÁNLÓ:

Rengetegen foglalkoznak különböző szinten kistestű, lógó fülű nyuszik szaporításával,

km-es listát lehetne összeállítani belőle.

Itt csak az általam ismert, sokra tartott, komoly, mini kosorrú nyúl tenyésztők.

Náluk is minőségi, egészséges nyuszikat lehet találni, korrektek a vevőkkel,

számít nekik a minőség és tesznek is érte!

Ez a lista nem azt mondja, hogy csak ők a jók, nem teljes, hanem számomra ők követendő példaképek, ismerem az állományukat, értük tűzbe tenném a kezem. Ők azok, akiket bátran merek ajánlani.

MINI KOSORRÚ NYÚL TENYÉSZTŐK AKIKET TISZTELEK, FELNÉZEK A MUNKÁJUKRA ÉS BÁTRAN MEREM AJÁNLANI:

NÉV

TENYÉSZET

TELEPÜLÉS

GULYÁS ORSOLYA

NYUSZIFÜL NYÚLTENYÉSZTÉS

SZOLNOK

BODNÁRNÉ KISS ANETTA

FŰSZOKNYÁS TÖRPENYÚL

TISZAVASVÁRI

VÉTEK TÍMEA

JOLLY JUMPERS

VEREB

KOVÁCS ZSUZSANNA

(MANI – MAFKÓ ZSUZSANA)

NYUSZILAK

MISKOLC

GURUZ KITTI

UGRIFÜLES TÖRPENYÚL

ÉRD

 

  Egyelőre ennyi jutott az eszembe. Olyan információkat próbáltam megosztani, amit a netről nem kapsz meg, szakkönyvek nagy része nem foglalkozik vele.

Könnyen fellelhető infókért, betegségek, oltások stb. kutass a neten! :-)

 

Ne felejtsétek el, hogy minden tenyésztő szaporító, de nem minden szaporító tenyésztő!

Tenyésztővé a tudása, hozzáállása, cselekedetei alapján válik az ember!

Szinte senki nem tenyésztőként kezdi. :-)

 

Ha úgy érzed, hogy még van amiről hallanál ebben a témában és nem találsz rá választ, írd meg nyugodtan!

 

 

Jó munkát, Szilvi :-)

 

Ez a lista nem azt mondja, hogy csak ők a jók, nem teljes, hanem számomra ők követendő példaképek, ismerem az állományukat, értük tűzbe tenném a kezem. Ők azok, akiket bátran merek ajánlani.